مجله تکنولوژِی در صنعت دوربین مداربسته

تکنولوژی ، دوربین مداربسته ، قیمت دوربین مداربسته / هایک ویژن / دوربین مدار بسته

مجله تکنولوژِی در صنعت دوربین مداربسته

تکنولوژی ، دوربین مداربسته ، قیمت دوربین مداربسته / هایک ویژن / دوربین مدار بسته

نقطه کور دوربین مداربسته


شاید در محل کارتان، ساختمان مسکونی و یا هر جای دیگری که مجهز به دوربین مداربسته باشد، برایتان سوال شده که نقطه کور دوربین مداربسته کجاست؟ کدام نقاط است که دوربین مرا نمی گیرد؟ یا چجوری دوربین ها باید نصب شوند که نقطه کوری نماند و تمام محیط را پوشش دهد؟ با ما همراه باشد تا با یکی از بزرگترین چالش نصب دوربین مداربسته آشنا شوید و پاسخ سوال های زیر را پیدا کنید.

  • نقاط کور دوربین مداربسته
  • چگونه دوربین های مداربسته را نصب کنیم که نقطه کور کمتری داشته باشند؟
 
 
  •  نقاط کور دوربین مداربسته

همیشه یکسری نقاط وجود دارند که از دید دوربین مداربسته خارج هستند. بنابراین اگر شما صاحب یک کسب و کار هستید بهتر است برای در امان ماندن از دسترس سارقین، این نقاط را شناسایی کنید.

به صورت کلی 3 نقطه مهم که دوربین ها ممکن است قادر به شناسایی آنها نباشد شامل:

  1. زیر دوربین مداربسته
  2. روبروی تابش نور خورشید یا یک منبع نور قوی
  3. تفاوت زیاد اختلاف نور در یک فضایی
 
 

1- زیر دوربین مداربسته

هیچ دوربینی به تنهایی نمی تواند تمام نقاط را پوشش دهد. معمولا زیر دوربین مداربسته و تا شعاع 1 متری دوربین را نمی توان مشاهده کرد.

2- روبروی منبع نور زیاد

وجود نور مهم ترین عامل برای ثبت و ضبط یک تصویر با کیفیت عالی توسط دوربین های مداربسته است. وجود منبع نور زیاد و مستقیم باعث سیاه دیده شدن اشیا می شوند.

این اتفاق ممکن است در ساعاتی از روز یا فضا اتفاق بیفتد. مثلا در تابستان دوربین مداربسته در نقطه ای نصب شده است که شاخ و برگ درختان جلوی تابش نور را می گیرند. اما با تغیر فصل و ریزش برگ ها و هرس درختان ممکن است این مانع نور از بین برود و دردسرساز شود.

همچنین ممکن است در زمستان زمین پوشیده از برف شود و انعکاس نور خورشید در برف باعث ایجاد بلایند اسپات (Blind Spot) شود. از این رو  برای اینکه بتوان عکس و تصویر متناسب و با جزئیات دقیق را ثبت کرد، لازم است زاویه منبع نور،  ترکیب سایه ها و نور به صورت درست تعیین کرد.

3- اختلاف نوری زیاد

در برخی مکان ها مانند پارکینگ ها و درب ورودی ساختمان ها نور داخل کم است اما با باز شدن درب فضای ورودی کامل روشن است. این اختلاف نور شدید باعث سیاه دیده شدن اجسام متحرکی می شوند در یک بخش مشخص (ورودی) می شوند.

 
 
 
  • چگونه دوربین های مداربسته را نصب کنیم که نقطه کور کمتری داشته باشند.

کلا هر دوربینی دارای نقطه کور است. بنابراین برای اینکه بتوانیم تمام نقاط را پوشش دهیم باید دوربین ها طوری تنظیم شوند که هر دوربین مداربسته نقطه کور نزدیک ترین دوربین خود را پوشش دهد. در ادامه نحوه به ارائه راه حل کاهش نقطه کور دوربین مداربسته می پردازیم:

 

1- زاویه دید دوربین مداربسته:

 

هر چه زاویه دید دوربین مداربسته وایدتر باشد، می تواند نقاط بیشتری را پوشش دهد. در این صورت درصد نقطه کور کمتر خواهد شد. البته بهتر است بدانید هر چه زاویه دید بیشتر شود جزئیات کمتری قابل مشاهده است.

دوربین مداربسته فیش آی یا پانورامیک از جمله دوربین هایی هستند که زاویه دید 360 درجه‌ای دارند. برخلاف سایر دوربین های مداربسته دوربین چشم ماهی، فلت بوده و زاویه دید 360 درجه دارند و هیچ نقطه کوری ندارند. برای داشتن چنین زاویه دیدی دوربین fisheye باید در مرکز فروشگاه و حداقل در ارتفاع 3 متری نصب شود تا بهترین نتیجه حاصل شود.

 
نقطه کور دوربین مداربسته
 

اما اگر محدودیت ارتفاع و هزینه را دارید دوربین‌ اسپید دام یا گردان در مقابل دوربین فیش آی ارزان‌تر است. با کمک دوربین گردان و کنترل از راه دور می توانید جهت دوربین مداربسته را تغییر داد. به این ترتیب از نقاط دیگر غافل نشویم.

 
 

نکته 1

البته توصیه می شود برای عملکرد بهتر دوربین مداربسته در کنار دوربین اسپیددام یک دوربین فیکس نیز نصب شود تا در هنگام چرخش دوربین، از سایر نقاط غافل نشویم.

 
 

2- نورپردازی

برای داشتن تصویری با کیفیت مناسب و عدم از دست یافتن تصاویر نورپردازی فاکتور مهمی است. ابتدا بهتر است موقعیت منبع نوری خود را به خوبی مشخص کنید. بهتر است روشنایی را در نزدیکی دوربین مدار بسته و به سمت آن قرار دهید. اما جهت جلوگیری از انعکاس نور در دوربین مداربسته، بهتر است منبع نور حداقل در فاصله 1 متری از دوربین باشد. در مورد دوربین مداربسته دام لازم است منبع نور در فاصله 1 متری از زیر دوربین تنظیم شود.

 

نکته 2

جهت دستیابی به تصاویر بهینه پیشنهاد می کنیم نور دوربین خود را با نور منبع روشنایی در شب تنظیم کنید

 
 

3- عکس برداری قبل از نصب دوربین  مداربسته

توصیه می شود قبلا از نصب دوربین مداربسته تحت شبکه و آنالوگ، مناطقی که قصد دارید تحت پوشش دوربین مداربسته قرار گیرد، عکس بگیرید. این کار باعث می شود شما متوجه سه نکته زیر شوید:

  • اندازه لنز مور نیازتان چیست 
  • دوربین را در چه فاصله‌ای باید نصب کنید 
  • پهنای محیط مورد نظر چقدر است

دوربین مداربسته گران قیمت


کلا قیمت دوربین های مداربسته موجود در بازار بر اساس برند و قابلیت هایی که دارند تعیین می شوند. دوربین مداربسته گران قیمت جز دسته ای از دوربین هایی است که علاوه بر برند شناخته شده ای که دارند؛ دارای قابلیت های هوشمند و کیفیت تصویر بالا هستند. سعی داریم در این مقاله به معرفی ویژگی هایی که بر قیمت دوربین اثر می گذارد بپردازیم. همچنین قیمت چند دوربین را با هم بررسی می کنیم.

 
 

عوامل موثر بر قیمت دوربین مداربسته

1- برند دوربین مداربسته:

برند دوربین مداربسته بیان کننده کیفیت دوربین مداربسته است. بنابراین برند تضمین کننده عملکرد دوربین می باشد. از جمله گران ترین دوربین های مداربسته سونی، پاناسونیک، اکسیس، دالمایر، بوش، هایک ویژن اشاره کرد. البته تمامی این برندها دارای دوربین های ارزان تری نیز هستند. اما مدل های پیشرفته آن قیمت بالاتری دارد.

البته به یاد داشته باشید هر برندی که گران تر باشد لزوما به این معنا نیست که کیفیت آن نسبت به سایر برندها نیز بیشتر است. به عنوان مثال در برند هایک ویژن آخرین تکنولوژی ها به کار گرفته شده است و حتی از بسیاری برندهای مطرح دیگر نیز دارای برتری نسبی است. همچنین خدمات نرم افزار و آپدیت آن نیز برخلاف سایر برندهای معروف کاملا رایگان است. اما قیمت دوربین های آن به نسبت تکنولوژی که در آن به کار گرفته شده است بسیار معقول تر است.

 

معرفی بهترین برندهای دوربین مداربسته

 
 

2- رزلوشن دوربین مداربسته:

از جمله ویژگی های دوربین مداربسته که بر قیمت اثرگذار است رزولوشن و فریم ریت (فریم بر ثانیه) دوربین است. هر چه این مقدار بیشتر باشد دوربین گران تر خواهد بود.

 
 

3- ضد آب و ضد ضربه بودن دوربین مداربسته:

این ویژگی ها بر اساس دو استاندارد IP و IK مشخص می شود. به عنوان مثال دوربینی با IP67 نسبت به دوربینی با IP66 نسبت به نفوذ آب مقاوم تر هستند.

 
 

4- برد دید در شب دوربین مداربسته:

هر چقدر کیفیت تصاویر و برد دید دوربین مداربسته بهتر باشد نشان می دهد نوع LED به کار رفته در دوربین بهتر است. LED های Array یا Exir معمولا دارای قیمت و کیفیت بالاتری نسبت به LED های معمولی می باشند.

 
 

5- نوع لنز:

لنزهای فیکس دوربین مداربسته معمولا ارزانتر است. اما لنزهای وریفوکال و موتور دار به ترتیب دارای قیمت بالاتری هستند.

 
 

6- قابلیت های هوشمند دوربین مداربسته:

یکی از ویژگی های برجسته دوربین های مداربسته تحت شبکه قابلیت هوشمند آنهاست. دوربین های تحت شبکه دارای قابلیت پردازش تصاویر هستند. بدین ترتیب با آنالیز تصاویر دریافت شده از دوربین، سیستم به طور اتوماتیک، کاری را انجام می دهد یا هشداری را به سایر قسمت ها می فرستد. از جمله این قابلیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تشخیص چهره: 

دوربین های هوشمند با قابلیت تشخیص چهره قادرند چهره‌های افراد را از یکدیگر تشخیص دهند. بنابراین شما می‌توانید دوربین را طوری تنظیم کنید که هنگام مشاهده چهره‌های ناآشنا پیام دهد.

  • تشخیص حرکت:

برخی از دوربین‌های مداربسته پیشرفته قادر هستند حرکات خاصی، مانند حرکت اشیا به خصوصی را از یک مکان به مکان دیگر، را شناسایی کنند. از این عملکرد می توان برای نظارت بر کسب و کارها مثلا فروشگاه‌ها و مغازه‌ها و غیره استفاده کرد.

  • ردیابی اشیا

این قابلیت امکان ردیابی و تحلیل اجسام متحرک را فراهم می‌کنند. به عنوان مثال، اگر یک چهره جدید (مثلا دزدی) وارد منزل یا اداره شود دوربین مداربسته هوشمند به صورت خودکار روی هدف زوم می کند. بنابراین می توانید از خیلی اتفاقات جلوگیری کنید.

 

دوربین مداربسته ضد ضربه


مقاومت دوربین مداربسته در برابر ضربه به خصوص برای دوربین های مداربسته بیرونی اهمیت زیادی دارد. چرا که در صورت ضربه دیدن دوربین مداربسته امکان از بین رفتن تصاویر ضبط شده امکان پذیر است. در اینجاست که اهمیت دوربین مداربسته ضد ضربه تضمین کننده اطلاعات ضبط شده شماست. در ادامه به ویژگی هایی که دوربین های مداربسته ضدضربه باید داشته باشند اشاره می کنیم.

 
 
 

استاندارد IK یا وندال پروف چیست؟

میزان مقاومت دوربین مداربسته در برابر ضربه را با استاندارد IK که به عنوان شاخص Vandal Resistant Rating است؛ بیان می کنند. در کنار شاخص IK یک عدد بین 0 تا 10 قرار می گیرد که میزان مقاومت در برابر ضربه را نشان می دهد. هر چه این عدد بزرگتر و به 10 نزدیکتر باشد مقاومت دوربین مداربسته بیشتر خواهد بود.

بنابر مباحث گفته شده عبارت وندال پروف (Vendal Proof) بدنه دوربین مداربسته به معنای استاندارد IK می باشد که عدد مقابل آن میزان مقاومت دوربین را نشان می دهد. در واقع بدنه این دوربین ها نسبت به دوربین های عادی طوری طراحی شده اند که بسیار مقاوم ترند. پس برای نصب دوربین مداربسته در فضای باز مقاومت دوربین در برابر ضربه، رطوبت و گرد و غبار لازم است.

 

مقاومت دوربین در برابر گرد و غبار و آب با استاندارد IP نشان داده می شود.

 

جدول استاندارد IK دوربین مداربسته

درجه بندی IKانرژی ضربه بر حسب ژولجرم وزنه بر حسب کیلوگرمفاصله وزنه از محفظه بر حسب میلیمتر
IK010.140.2556
IK020.20.2580
IK030.350.25140
IK040.50.25200
IK050.70.25280
IK0610.25400
IK0720.5400
IK0851.7300
IK09105200
IK10205400

 

 

کاربرد دوربین های مداربسته ضدضربه

دوربین  ضد ضربه اصولا در محیط های بیرون ساختمان و همچنین در محل های حساس و فوق امنیتی، مناطق جرم خیز، زندان ها و همچنین مکان‌هایی با احتمال خشونت مثل استادیوم‌ها بسیار کاربردی است.

قابل ذکر است که دوربین های ضد ضربه در مقابل شلیک گلوله مقاومت ندارند و آسیب می بینند. بنابراین در صورتی قابلیت ضدگلوله خیلی برایتان اهمیت دارد، حتما باید از پوشش ضدگلوله (Bullet Proof) برای محافظت از دوربین های خود استفاده بکنید.

 
 
 

ویژگی دوربین مداربسته ضد خرابکاری یا ضدضربه چیست؟

  • کابل کشی دوربین مداربسته ضد ضربه نسبت به دوربین های عادی متفاوت تر است. کابل کشی دوربین ضدضربه از داخل دیوار عبور می کند تا امکان قطع شدن آن وجود نداشته باشد.
  • انواع دوربین مداربسته دام, بولت و گردان می توانند دارای قابلیت ضد ضربه باشند.
  • در طراحی و ساخت دوربین های ضد خرابکاری موادی به کار رفته است که باز کردن و همچنین به هم زدن تنظیمات آن به آسانی صورت نمیگیرد.
  • یکی از عوامل مهم در بهبود خواص مقاومت دوربین مدار بسته در برابر ضربه، رنگ کردن بدنه دوربین است. بدنه برخی از دوربین ها با رنگ مقاوم کوره ای الکترواستاتیک پوشش داده می شوند.

تفاوت دوربین ptz با دوربین گردان یا speed dome


دوربین PTZ مخفف عبارت pan-tilt-zoom است. به این معنی که قابلیت چرخش در راستای افقی و عمودی و زوم کردن بر روی هدف را دارد. دوربین های PTZ از نظر شکل ظاهری جزو دسته دوربین‌های گنبدی شکل (dome) هستند. البته این دوربین ها بسیار پیشرفته تر از دوربین دام می باشند. همچنین از نظر نوع سیگنال خروجی PTZ به دو دسته آنالوگ و آی پی تقسیم می‌شود. این دوربین‌ها با نام‌های متفاوتی  همچون دوربین‌ گردان و دوربین‌ اسپید دام (Speed Dome)، Fast Dome نیز شناخته می‌شوند. بنابراین PTZ و اسپید دام فرقی باهم ندارند و هر دو عنوان برای دوربین های گردان استفاده می شود.

 

آنچه که در این مقاله می خوانید:

  • کاربرد دوربین های PTZ
  • دید در شب دوربین گردان
  • زاویه دید دوربین PTZ
  • مزایای دوربین اسپید دام
  • تفاوت دوربین اسپید دام و دام چیست ؟
 

 

کاربرد دوربین PTZ

 

به دلیل قابلیت زوم کردن، کاربرد اصلی دوربین اسپید دام در محدوده های وسیع می باشد. از جمله این محیط ها می توان به کارخانه ها، مراکز صنعتی، سوله، چهارراه ها و … اشاره کرد.

همچنین امروزه در استادیوم ورزشی برای زوم کردن بر روی سوژه مورد نظر نیز استفاده از این دوربین ها پررنگ تر شده است.

همچنین در پارکینگ ها و مناطق نظارتی حساس که محدوده وسیعی دارند اما جزئیات نیز مانند خواندن پلاک مهم می باشد، دوربین PTZ بهترین گزینه است.

 
 
 

 

دید در شب دوربین اسپید دام

دوربین PTZ عموما با قابلیت دید در شب IR ساخته می شوند. البته باید توجه داشته باشید که برد دید در شب این دوربین ها معمولا در سطح برد دید دیگر دوربین ها نیست. بنابراین برای گرفتن تصویر مناسب در محیطهای بزرگ باید نور محیطی را افزایش دهید.

در این زمینه شرکت هایک ویژن تلاش نموده است کیفیت دید در شب دوربین های اسپید دام را افزایش دهد. همچنین دوربین هایی را روانه بازار کرده است که قابلیت دید در شب رنگی دارند. لذا هنگام خرید حتما به این ویژگی دوربین مداربسته در کاتالوگ محصول دقت کنید.

 
 
 
 

 

زاویه دید دوربین PTZ

 
  • قابلیت چرخش عمودی و افقی Pan-tilt

دوربین مدار بسته PTZ دارای قابلیت چرخش به سمت چپ و راست (Pan) دارند و زاویه 360 درجه را پوشش می دهند.

دوربین مداربسته PTZ همچنین به سمت بالا و پایین (tilt) تا زاویه 180 درجه چرخش دارند.

 
دوربین ptz
 
  • بزرگنمایی (Zoom)

زوم اپتیکال یا متغیر موجب می‌شود که دوربین در هنگام زوم کردن، کیفیت تصاویر را حفظ کند. میزان زوم اپتیکال را با ضریب x نشان داده می‌شود. این بدین معنی است که اگر عدد آن x12 را نشان دهد دوربین قادر است تا 12 برابر اندازه واقعی بر روی سوژه مورد نظر زوم کند.

زوم دیجیتال که با استفاده از نرم‌افزار، عکس را بزرگ‌نمایی می کند. در نتیجه اغلب هنگام بزرگنمایی کیفیت تصویر کاهش می یابد.

داخل دوربین ها موتوری تعبیه شده است که امکان زوم کردن از راه دور را فراهم می کند. چنانچه دوربین دارای موتور نباشد عمل زوم کردن به صورت دستی انجام می گیرد.

این دوربین با قابلیت بزرگنمایی 30،23،20،12،10 برابر ارائه شده اند. هرچقدر که قابلیت بزرگنمایی بیشتر باشد، کیفیت زوم تصاویر نیز بشتر خواهد شد.

 

جهت اطلاع از نوع لنز دوربین مداربسته ptz باید کاتالوگ محصول را مطالعه کنید.

 

 

مزایای دوربین اسپید دام

 
  • این دوربین‌ها دارای قابلیت کنترل مستقیم و تنظیم زوم می باشند.
  • دارای زاویه دید متغیری داشته باشند.
  • دارای حرکت دورانی با سرعت بالا
  •  از ویژگی‌های بارز دوربین‌ اسپید دام، قابلیت تعریف تعدادی preset برای دوربین است. به این ترتیب می‌توانید نقاطی از محدوده‌هایی که مهم است را مشخص کنید. به این ترتیب دوربین در زمان های تعیین شده، نقاط مورد نظر را به نمایش می گذارد. همچنین می توان میزان بزرگنمایی، سرعت حرکت در هر نقطه را نیز مشخص کرد. حداکثر تعداد نقاطی که می توان تعیین کرد 300 نقطه است. به هر prest که طبق زمان تعیین‌شده، به ترتیب اجرا شود را یک sequence (سکانس) یا همان برنامه حرکت دوربین می گویند.
 
  • به دلیل هوشمند بودن فوکوس دوربین‌های مداربسته PTZ در هنگام چرخش دوربین تاری ایجاد نمی شود.
  • یکی از جالب ترین ویژگی دوربین های گردان مشخص نبودن زاویه دوربین از داخل حباب
  • مجهز به قابلیت WDR . پس هنگامی که دوربین بالای یک منبع نور باشد تصاویر سیاه نمی شود و به درستی ارسال می شود.
  • این دوربین‌ها به منظور اعلام هشدار مجهز به آلارم هشدار هستند.
  • انواع پیشرفته‌تر دوربین های PTZ دارای قابلیت smart tracking یا همان تعقیب سوژه می باشند.
  • از ویژگی دیگر مثبت دوربین پی تی زد قابلیت کنترل از راه دور است. پس می توانید از طریق گوشی موبایل یا دستگاه ضبط در هر جایی محیط مورد نظر خود را کنترل کنید.
 
 
 
 

 

تفاوت دوربین اسپید دام و دام چیست ؟

 
  • دوربین‌های اسپیددام به دلیل قابلیت حرکات چرخشی فضای بیشتری را مورد پوشش می‌دهند.
  • عموما جنس بدنه دوربین‌های مداربسته دام در برابر گرد و غبار و رطوبت مقاومت بالایی ندارند به همین دلیل بیشتر در محیط های داخلی استفاده می شوند. در حالی که به دلیل مقاومت بالای بدنه دوربین PTZ می توان آن را در چهارراه ها سوله ها و محیط های باز قرار داد.
  • لنز دوربین‌های مدار‌بسته دام، ثابت است و برای هر مدل از 70 درجه تا 100 درجه می‌تواند باشد. در حالی که لنز دوربین اسپید دام متغیر (اپتیکال) بوده و به صورت افقی زاویه 360 درجه و به صورت عمودی زاویه 180 درجه را پوشش می دهد.
 
  • از جمله مزیت دوربین‌های اسپیددام نسبت به دام، امکان بزرگنمایی تصویر تا چندین برابر و بدون از دست دادن کیفیت است
  • یکی از مهم‌ترین تفاوت‌ دوربین مداربسته دام و اسپیددام محل قرارگیری و نصب است. دوربین‌های دام بیشتر در وسط سقف و یا گوشه اتاق نصب می شود. اما دوربین‌های اسپیددام اصولا در اتفاع‌های بلند نصب می گردد.
  • نوع سنسوربکار رفته در دوربین اسپید دام بسیار پیشرفته تر از دوربین های دام است.
  • دوربین‌های اسپیددام از ولتاژ ورودی 24 ولت استفاده می کنند این در حالی است ولتاژ ورودی دوربین دام 12 ولت است.
  • به دلیل تکنولوژی بالاتر دوربین PTZ قیمت بالاتری نسبت به دوربین دام دارد.